Wie ben ik

Van de berg Helikon…naar Noord-Brabant

Mijn naam is Stathis Papaloukas en ik ben de docent van Griekse School ALFA. Ik ben geboren vlakbij Delphi in Kyriaki, een betoverend dorp op de berg Helikon.

Ik heb in Kyriaki het Atheneum afgerond en ben daarna naar Athene verhuist waar ik voornamelijk in de horeca heb gewerkt. Nadat ik mijn militaire dienstplicht had vervuld, heb ik uiteindelijk mijn eigen restaurant geopend.

Sinds 1998 woon ik met mijn vrouw en onze drie kinderen in Nederland. In 2006 heb ik mijn diploma als “Administrateur” aan het ROC Veghel behaald.

Ik woonde al enige tijd in Nederland toen ik opzoek ging naar een manier waarop ik mijn kennis over de Griekse taal en cultuur met de Nederlanders kon delen. Ik begon les te geven aan mijn Nederlandse collega’s in een Grieks restaurant. Ik kwam in aanraking met zeer uiteenlopende leermethodes en les technieken, waarvan sommige lesmethodes me meer aanspraken dan andere. Uiteindelijk heb ik voor de overzichtelijke Griekse lesmethode gekozen die goed aansluiten op wat de meeste cursisten zoeken in een cursus. De volledige Griekse lesmethode heb ik vertaald naar het Nederlands. Zo heb ik voor iedere les de Griekse grammatica in het Nederlands vertaald. Er bestond geen verdienstelijk Grieks grammatica boek in het Nederlands, om dit gebrek op te lossen ben ik begonnen met het schrijven van mijn eigen Griekse – Nederlandse grammatica boek. De opgedane les ervaring van de afgelopen jaren hebben mij geleerd om op een creatieve en tegelijkertijd goed opgebouwde manier mijn kennis over de Griekse taal en cultuur aan de cursisten over te brengen.

Nu geef ik al twaalf jaar Griekse les aan mijn eigen Griekse School ALFA. Ik heb daarnaast ook vijf jaar lesgegeven op de Volksuniversiteit in Oss en een jaar op het Taleninstituut Jeroen Bosch in Vught. 

Ik heb drie boeken gepubliceerd:

1. Nieuwgriekse Grammatica (Een compleet Nieuwgriekse grammatica & Syntaxis)

2. Ολλανδική Γραμματική στα ελληνικά/ / Grammatica Nederlands in het Grieks

3. Correspondentie Gids/ Οδηγός Αλληλογραφίας (Een tweetalig boek met meer dan 100 voorbeelden van brieven)

Voor de totstandkoming van de grammaticaboeken ben ik veel dank verschuldigd aan mijn leerlingen, zonder hen zou het mij niet gelukt zijn om deze boeken te kunnen schrijven.

%d bloggers liken dit: