Waarom stemden de vrouwen niet in het oude Griekenland?

Het verhaal van Poseidon, Athena & de stad Athene:

Volgens een mythe twistten Poseidon en Athena eens, over wie de stad onder zijn hoede mocht nemen, en wiens naam hij zou krijgen. Tenslotte besloten zij elk aan de stad een geschenk te geven en degene wiens geschenk het meest waardevol geacht werd door de andere goden, zou de winnaar zijn. Zogezegd, zo gedaan. Poseidon sloeg met zijn machtige drietand op de rots van de Akropolis, en meteen kwam daar water tevoorschijn. Vervolgens stampte Athena met haar voet op de grond, en daar wortelde een olijfboom, de eerste ter wereld, een gezegende boom en vredessymbool sinds zeer oude tijden. De goden oordeelden dat Athena gewonnen had, en sindsdien draagt de stad haar naam.

Een andere versie van de mythe vertelt dat Zeus de mensen liet beslissen welk geschenk hun voorkeur had. In die tijd hadden ook de vrouwen stemrecht. DE mannelijke burgers kozen voor het geschenk van Poseidon, de vrouwen, die in de meerderheid waren, echter voor het geschenk van Athene. Uit boosheid zette Poseidon het land onder water. De god wilde echter wel verzoenen met de Atheners, maar eiste in ruil hiervoor dat de Atheners de politieke verhoudingen onder de burgers drastisch zouden veranderen. Poseidon krijgt zijn zin. De vrouwen mochten voortaan niet meer stemmen. Ze moesten wachten tot 1952 om  hun stemrecht terug te krijgen.   

Gepubliceerd door Stathis

Mijn naam is Stathis Papaloukas en ik ben de docent van Griekse School ALFA.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: